Tuinieren is gezond

Posted op 19 februari 2020 - Hans Riebroek

In het blad “Gardeners World” is men gestart met een serie over de vitale effecten van tuinieren op onze gezondheid. In het maart nummer zijn interessante dingen te lezen wat tuinieren ons oplevert. In deze blog een impressie van wat er in het artikel staat geschreven.

Tuinieren als medicijn is in Engeland al veel gewoner dan het bij ons is. Er verschijnen wel steeds meer blogs op het gebied van gezond bezig zijn. Veel bloggers* houden pleidooien om gezonder te leven door te gaan tuinieren. Veelal is de moestuin de meest aangewezen vorm van tuinieren om fit te blijven. Het hebben van een moestuin is extra gezond om dat het je niet alleen laat bewegen maar het levert ook nog eens gezonde voeding op. Wat levert tuinieren je nou op? Tuinieren heeft heel veel voordelen. In Garderners World geven ze er een aantal. - verbetert je conditie Tuinieren verbetert je conditie met 33% en het heeft een goede invloed op je totale gezondheid. Het is ook een goede remedie tegen hoge bloeddruk. - verbetert je relaties Mensen die veel tijd doorbrengen in het groen hebben betere relaties, hebben meer begrip voor hun omgeving en hebben mededogen. En er kunnen vriendschappen ontstaan met andere tuinierders. - vergroot je zelfvertrouwen Slechts 5 minuten buiten tuinieren verhoogt je zelfvertrouwen. - je komt in een flow In een flow ga je helemaal op in waar je mee bezig bent. Deze vorm van bewustzijn levert je een kiplekker gevoel op en je presteert beter. Tuinieren levert het zelfde effect op als joggen en mediteren. - traint je brein Het concentreren op klussen in de tuin maakt je geest scherper. Een uurtje buiten verbetert je geheugen tot wel 20%. -voorkomt osteoporose Tuinieren vermindert het risico op osteoporose ofwel botontkalking. Door graven, planten, tillen, onkruid wieden en strekken maak je gebruik van alle spiergroepen en dit stimuleert weer de aanmaak van botweefsel. Ik ben enthousiast geworden en blijf dit onderwerp de komende maanden volgen. En Het heeft mij gestimuleerd enthousiast met een moestuin aan de gang te gaan. In een ander blog lees je hier meer over.

* Wat blogs om te volgen over dit onderwerp: Floor Korte op www.floorsmoestuin.nl en www.pixelsandplants.nl over moestuinen, fotografie en handige tips.

 

Mindfulness is niet voor watjes

Posted op 21 november 2017 - Jerome ten Noever de Brauw

Ofwel: “Wat we kunnen leren van Mariniers en nieuw inzicht in onze zintuigen”
 
Mindfulness zweverig? Mindfulness alleen maar voor stress (kippen)? In tegendeel ook Mariniers in het leger gebruiken het. En met succes!
 
Als er ergens een ‘tak van sport’ is waar het (levens)belangrijk is om op de toppen van je kunnen te presteren dan is het daar wel. Maar misschien belangrijker nog is het om te kunnen blijven presteren. Veerkracht ontwikkelen is dan het toverwoord en dat kan uitstekend met Mindfulness, zo blijkt.
 
Het onderzoek :
In een studie (zie link) bij Mariniers die blootgesteld werden aan intensieve gevechtstraining is gekeken naar het effect van Mindfulness op het herstellend vermogen van de militairen. Een groep Mariniers kreeg van te voren Mindfulness training, de andere groep niet. Binnen de Mindfulness training was er speciale aandacht voor ‘interoceptive awareness’ ofwel interoceptieve opmerkzaamheid (daarover verderop meer).
 
De resultaten:
Uit het onderzoek blijkt dat degenen die Mindfulness training hadden ondergaan een duidelijk grotere verkracht en herstel van stress hadden dan de controle groep die geen training had gehad. Dit bleek zowel uit persoonlijke zelfevaluatie met scorelijsten als ook uit meer objectieve metingen als hart- en ademhalingsritme herstel en stress-indicatoren in het bloed. Daarnaast, en dan wordt het nog interessanter, werden er door MRI metingen ook veranderingen gevonden in de activiteit in bepaalde hersengebieden (voor de kenners de rechter insula en de anterieure cingulate cortex).
 
Interoceptie (het 2e zintuig)
Deze hersengebieden en met name de insula blijken van groot belang te zijn voor het waarnemen van de eigen staat van het lichaam zoals temperatuur, spanning, bloeddruk etc. en het regelen daarvan. Dit vermogen, dat ook wel interoceptie genoemd wordt, duidt op een apart ‘zintuig’ dat ook wel aangeduid kan worden als de constitutie-zin of levens-zin zoals dat in antroposofische literatuur vermeld wordt. Het geeft ons informatie over de staat van ons lichaam en ons welbevinden. Het blijkt neuroanatomisch ook verschillend te zijn van bijvoorbeeld de tastzin. Daar waar de tastzin in zeker zin aangemerkt kan worden als het 1e zintuig (zie ook mijn blog hierover via deze link) kan de levens- of constitutiezin als het 2e zintuig van onze 12 zintuigen gezien worden.
 
Het belang
Binnen Mindfulness is het de oefen-vraag ‘Hoe is het nu met mij?” die de opmerkzaamheid richt op het zelf en daarvoor de ‘ogen opent’ om zo maar te zeggen.
Je kunt van daaruit veel kanten op, naar je lichaam of lichamelijke gewaarwordingen, je emoties of bijvoorbeeld je gedachten. Daar waar vaak wel een duidelijk onderscheid gemaakt en gevoeld wordt tussen emoties en gedachten worden bij opmerkzaamheid voor het lichaam de verschillende waarnemingen ‘door elkaar’ gebruikt.
Deze studie suggereert dat gerichte aandacht voor  het oefenen van een specifieke waarneming (bijvoorbeeld interoceptie) een specifiek effect (vergroten van veerkracht en herstel van stress) zou kunnen hebben. Natuurlijk is er veel meer onderzoek nodig maar wellicht is het sowieso mooi om je Mindfulness oefeningen repertoire uit te breiden naar gerichte opmerkzaamheid door verschillende zintuigen. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan het waarnemen en volgen van de hartslag als alternatief voor de ademhaling (deze heb je ten slotte ook altijd bij je ;-)).
 
Eigen ervaring (Mindfulness in actie)
Zelf ben ik met interoceptie aan het experimenteren onder ‘stressvolle’ omstandigheden en het bevalt me prima. Het begon met ‘ik moet wat aan mijn conditie doen’. Zo ben ik de laatste tijd wat gaan hardlopen. Eerdere pogingen waren allemaal gestrand op ‘eigelijk geen zin in die lichamelijke uitputting van 5 kilometer hardlopen’. Maar door me nu minder met het einddoel (5 km in liefst minder dan 30 minuten) bezig te houden maar belangrijker nog, te experimenteren met gerichte opmerkzaamheid tijdens het lopen en te ‘mindfull te spelen’ met spanning en ontspanning, vermoeidheid en energie merk ik dat het met sprongen sneller en makkelijker gaat en ook nog extreem veel leuker wordt. Vindt je het leuk om mijn ervaring (en worsteling tussen aandacht voor resultaat versus aandacht voor het proces) te lezen klik dan hier.
 
12 Zintuigen
Waar binnen Mindfulness de zintuigen gebruikt worden voor het ontwikkelen van aandacht en opmerkzaamheid zijn de zintuigen zelf niet zo vaak het onderwerp van aandacht. Dat is jammer want onze twaalf zintuigen zijn de poorten waardoor onze aandacht stroomt en waardoor we de ander ontmoeten. De kwaliteit van deze ontmoeting bepaald in grote mate de effectiviteit van onze interventies. Wil je inzicht in onze twaalf zintuigen en hun prachtige samenhang en meer gebruik kunnen maken van de kracht van werkelijke aandacht in de ontmoeting met de ander kom dan naar de professionalisering ‘Mindfulness en de twaalf zintuigen’ (klink hier)

Mindfulness in de dagelijkse praktijk

Posted op 31 oktober 2017 - Tocoteam

T. Roberts stelt in zijn boek Mindfulness dat Mindfulness geen eindstadium is , maar een manier van omgaan met ervaringen in je leven. Niet alleen vreugde, vrijheid of overvloed. Het stelt je in staat om anderen en de wereld om je heen met geduld, openheid en compassie te benaderen. Door mindful naar je ervaringen te kijken creëer je zelf een manier om ermee om te gaan. Mindfulness is geen snelle oplossing of wonderbaarlijke geneeswijze om van nare gevoelens af te komen en ook geen fantastisch wondermiddel. Mindfulness is wel een manier om al je ervaringen te accepteren zoals ze zijn en meer bewust bent wat er om je heen afspeelt. Zie het als een manier om met geduld, openheid en compassie op jezelf en op alles wat er in je leven gebeurt kunt reageren. Drie woorden die de kern vormen: Geduld – gewoon dat je aanwezig bent bij wat er gebeurt. Openheid – blijf nieuwsgierig naar het resultaat van elke ervaring. Dus geen vooroordelen of verwachtingen, maar kijk met verwondering hoe elke situatie zich ontwikkelt. Compassie – zet je behoefte om het resultaat naar je hand te zetten opzij en stem af op de gevoelens en behoefte van anderen. Integreer Mindfulness in je leven. Veelal is de associatie met mediteren snel gelegd. Dat is zeker waar, want meditatie is een goede manier om mindful naar ervaring te kijken. Je kunt ook mindful mate andere zaken bezig zijn en die kun je de hele dag toepassen. We zetten een paar voorbeelden die je kunt doen op een rijtje. 1. Luister met aandacht – let op dat je naar de nader luistert en niet intussen in je hoofd het boodschappen lijst voor vanavond aan het maken bent. Je weet dat je dan een groot deel van het gesprek zult missen. 2. Mindful ademhalen – Hoe voelt je ademhaling aan? Is deze hoog op je borst of laag in je buik? Snel of langzaam? Oppervlakkig of diep? Bewust ademhalen kun je gewoon tussen door doen en even je ademhaling bewust in een bepaalde richting zetten geeft een mooi mindful moment. 3. Doe dingen bewust – Kook bewust, kijk bewust TV, lees bewust een boek. Ervaar en geniet en doe geen twee dingen tegelijk. 4. Wandel om je gedachten ruimte te geven. Geniet tijdens je wandeling van de ruimte, de frisse lucht en de dingen om je heen. Je hoeft niets. 5. Doe elke dag een kwartiertje helemaal niets. Kijk om je heen maar doe dit even niet bewust. Zien zonder te kijken. 6. Span je spieren aan en ontspan ze. Deze ontspanningsoefening werkt ook prima als je in bed ligt. Elke spier in je lichaam bewust aanspannen en weer ontspannen levert een prettige rust op. Begin met je kaken, kruin en eindig bij je tenen. Ga het eens proberen en als het niet goed lukt dan hebben wij een prima training voor je beschikbaar waarin je de basis technieken van Mindfulness in een dag kunt leren.

Najaarsactie Bij elke inschrijving op een van onze trainingen krijgt u de “Mindfulness for the Road” - waaier van Gijs Jansen cadeau. In deze waaier staan praktische tips en oefeningen om Mindful aan de slag te gaan.

don't worry be happy

Posted op 12 juli 2017 - Hans Riebroek

Watou Kunstenfestival 2017 - Thema: over alleenigheid en ondraaglijke eenzaamheid.

In het Belgische grensplaatsje Watou is weer het jaarlijkse kunstenfestival van start gegaan. In juli en augustus kun je weer dagelijks genieten van diverse actuele kunstvormen die over verschillende locatie in het dorp worden geëxposeerd. Op een 10-tal locaties (huizen, boerderijen, de hommel brouwerij en de kerk), die speciaal zijn omgebouwd tot expositieruimte kom je de meest bijzondere kunstobjecten tegen. Afgewisseld met videokunst, gedichten en een muziektentoonstelling van het werk van Jacques Brel. In een van de zalen kwam ik een groot scherm tegen waarop de Worry Ball te zien was. Telkens hoorde je stemmen hun grootste zorgen tegen de bal vertellen. De Worry Ball is een interactieve sculptuur die zoveel in exposities is te zien als online te vinden is. De bal is gebaseerd op Guatemalteekse folklore van de worrydolls. Popjes waar je voor het slapen je zorgen aan vertelt, het popje onder je hoofdkussen legt, gaat slapen en de volgende ochtend zijn je zorgen weg. Thomas Marcusson doet hetzelfde maar nu met een bal die bestaat uit honderden popjes. Met de microfoon van je computer kun je je zorgen inspreken in de Worry Ball. Als je zijn website bezoekt hoor je de zorgen van mensen die iets ingesproken hebben. Het mooie is dat je ontdekt dat zorgen internationaal zijn. Iets om zelf te proberen? En wie weet werkt het. De worryball is te vinden op http://scissors.cc/theworryball/. Probeer het maar eens wie weet werkt het.

Wandelend Coachen

Posted op 25 april 2017 - tocoteam

Wandelend coachen We zijn geneigd om alles zittend te doen. Hele dagen zitten we achter bureaus naar beeldschermen te staren. We hebben zelfs programma’s nodig om ons erop te attenderen dat we moeten bewegen. We zouden er bijna stress van krijgen als we niet onze dagelijkse stappen hebben gehaald die wij volgens onze gezondheidsapp op onze telefoon moeten maken. Ook het voeren van coachgesprekken doen we aan een tafel of in lekker zittende fauteuils. Reden te meer om onze coachaanpak een vitaliteitsimpuls te geven. Niet twee uur zitten en nadenken, maar lekker wandelen in de vrije natuur en nadenken. We verplichten niemand ertoe maar er is zoveel anders mogelijk. Frisse lucht, rust en ruimte en soms een beetje regen geven u een compleet andere kijk op uw vragen. We spreken af ergens aan het begin van de duinen of op een plek aan het strand of in Clingendael of …… Het maakt niet zo veel uit als we maar kunnen bewegen. Het bewegen geeft een extra dimensie aan het coachen. Er komt nieuwe energie los en ook onze creativiteit in het bedenken van oplossingen wordt gestimuleerd. Hoe lang duurt de wandeling? De lengte en de duur van de wandeling bepaalt u zelf. In een coachgesprek van ongeveer twee uur lopen we rond de 5 km en nemen even de tijd vooraf en achteraf om wat zaken door te nemen en af te spreken. Interesse? Neem contact op en we spreken snel af om over uw coachvraag te praten. In ons eerste gesprek kijken we samen hoeveel tijd we nodig hebben om voor uw coachvraag een bevredigend antwoord te vinden. Voor 1,5 uur wandelend coachen rekenen wij € 150,- (exclusief BTW). Een kop koffie, thee, of flesje water is bij de prijs inbegrepen.

Koerskaart van “ werkstress naar werkplezier”.

Posted op 4 januari 2017 - Tocoteam

Koerskaart van “ werkstress naar werkplezier”.
Wat is het en hoe werkt het?
Afgelopen december hebben wij met een groep kennis gemaakt met de Koerskaart van “werkstress naar werkplezie”r. De koerskaart laat zich als een spel sturen door in een groep van maximaal 8 deelnemers in ongeveer 2 uur met elkaar 8 vragen te beantwoorden. Het doel van het met elkaar spelen van de koerskaart is het krijgen van zicht op de factoren die stress veroorzaken de zogenaamde stressbronnen en de factoren die je energie geven. Deze energiebronnen vertalen zich in drie aspecten: Competenties, Autonomie en Verbinding. Bij competenties gaat het vooral om het feit of je de benodigde competenties voor je werk hebt. Past het werk bij jou? En heb je voldoende leer- en ontwikkelmogelijkheden? Bij autonomie gaat het om de vraag of je in je werk voldoende regel ruimte en zelfstandigheid hebt. Bij verbinding gaat het of je waardering en steun van anderen krijgt. Drie aspecten die zeer bepalend zijn voor de mate waarin je stress kunt ondervinden als een of meerdere van de drie ontbreken. Na het vaststellen van deze energiebronnen komt de vraag welke van de drie voor de deelnemers aan het spel belangrijk zijn. De ervaring leert dat steun ondervinden van leiding en collega’s hoog scoort als energiebron. Voor een groot aantal deelnemers is autonomie een belangrijke bron om lekker in je vel te zitten. De vraag wordt afgerond met te praten en elkaar te adviseren over hoe de energiebronnen nog verder te versterken zijn. De Koerskaart wordt afgerond met een actieplan. Wat is jouw eerste stap in het verminderen van je werkstress en het vergoten van je werkplezier.
Ervaring
Onze ervaring is dat de koerskaart een goed middel is om met medewerkers van bedrijven of afdelingen kritisch naar het werk te kijken. Met name autonomie en verbinding zijn punten die nogal snel vergeten worden, maar wel sterk bepalend zijn voor het werkplezier van medewerkers. Door dit zichtbaar te maken kan er meer plezier in het werk gebracht worden. Dit leidt uiteindelijk tot een vermindering van het ziekteverzuim.
Interesse
eeft u interesse om met uw bedrijf of afdeling een keer de koerskaart te spelen neem dan contact met ons op. Wij verzorgen en begeleiden graag een sessiemiddag of ochtend voor u.

Werkstress

Posted op 14 november 2016 - Hans Riebroek

Werkstress kan ons behoorlijk veel energie kosten. Sterker nog het kan je zelfs een burnout bezorgen. Tocoteam gebruikt de koerskaart van werkstress naar werkplezier om je te laten ontdekken waar voor jou de knelpunten zitten. Mail ons voor een afspraak en wij komen graag praten over een goede aanpak. Als je nu al aan de slag wil dan hebben we hier onder een aantal tips voor je.
1. Krijg inzicht Veel mensen weten van zichzelf wel waar zij stress van krijgen. Neem een moment de tijd om op te schrijven wat bij u stress veroorzaakt. Wat kost u veel energie? En kunt u daar wat aan veranderen?
2. Maak tijd voor leuke dingen Schrijf ook op wat u juist energie geeft, zoals wandelen, een goed boek lezen, een vriend(in) bellen of een uitgebreide gezonde maaltijd bereiden. Maak daar vervolgens iedere week tijd voor.
3. Stel prioriteiten Als u het fijn vindt, kunt u de dingen die u nog wil of moet doen opschrijven. Voor veel mensen geeft dit overzicht. Maak vervolgens een onderscheid in dingen die ‘nu’ moeten gebeuren en dingen die best nog even kunnen wachten. Vaak blijkt dan dat veel taken die in uw hoofd rondspoken niet direct hoeven worden uitgevoerd.
4. Maak een realistische planning Het is belangrijk dat u uzelf niet overvraagt. Wanneer u de lat te hoog legt, loopt u het risico uw doelen niet te behalen en met een teleurgesteld gevoel achter te blijven. Deel grote taken daarom op in kleine deeltaken. En plan uw dagen niet vol, maar houd tijd vrij voor onverwachte gebeurtenissen.
5. Stel grenzen Het is erg belangrijk dat u grenzen voor uzelf stelt en ‘nee’ zegt als het u teveel wordt. Zorg ervoor dat u dit durft. Om op een assertieve manier grenzen te stellen is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden: het moment waarop u reageert, de manier waarop u iets zegt en uw houding. Op onze website leest u meer over grenzen stellen.
6. Ontspan! Het is erg belangrijk dat u voldoende tijd neemt om bij te komen van stressvolle situaties. Zorg dus voor ontspanning en rust. Voor de een werkt yoga of meditatie, een ander heeft veel aan ontspanningsoefeningen of een massage. Misschien vindt u ontspanning in muziek luisteren of een fijne film kijken. Zoek uw eigen manier.
7. Slaap goed Slaap is heel belangrijk om uw lichaam en geest te herstellen. Goede slaap draagt bij aan een uitgerust en fit gevoel. Zorg er dus voor dat u ‘s nachts goed slaapt. U kunt veel doen om goed te slapen. Van ontspanningsoefeningen doen tot uw slaapkamer goed ventileren voordat u gaat slapen. Op onze website leest u meer over goed slapen.
8. Beweeg! Bewegen versterkt lichaam én geest. Er zijn talloze voordelen: uw humeur verbetert, u raakt beter bestand tegen stress en u voelt zich fitter. Probeer minimaal vijf dagen in de week een half uur te bewegen. U kunt hierbij denken aan hardlopen, zwemmen, tuinieren en wandelen. U kunt extra beweging ook in uw dagelijks leven inpassen door een aantal kleine aanpassingen te maken. Pak bijvoorbeeld wat vaker de fiets als u boodschappen gaat doen, of neem vaker de trap in plaats van de lift.
9. Matig met koffie en alcohol U voelt zich tijdelijk beter wanneer u koffie of alcohol drinkt, maar op de lange termijn zult u zich juist beter voelen wanneer u hiermee matigt. U zult zich fitter gaan voelen en meer energie krijgen.
10. Accepteer! Tot slot, maar heel belangrijk: accepteer dat soms zaken in uw leven niet lopen zoals u graag zou willen. Er zijn dingen waar u geen invloed op heeft. Het is dan erg zonde en stressvol om u zorgen te maken over deze dingen. Richt u op de dingen waar u wel invloed op heeft en probeer deze zo nodig te veranderen.

Mindfulness APK

Posted op 8 november 2016 - Jerome ten Noever de Brauw

Mindfulness is inmiddels een bekend begrip. Veel mensen hebben in een korte training of workshop er vaak al kennis mee gemaakt en de positieve effecten kunnen ervaren voor je werk en je leven.
“Ik kan mijn aandacht veel beter vasthouden”, “ik voel me vitter, ook na een drukke dag” en “het lukt me om ook in lastig situatie het hoofd koel te houden en goede keuzes te maken” zijn veel gehoorde ervaringen na het beoefenen van Mindfulness.

Toch blijkt het in de praktijk en waan van de dag een kunst te zijn om eraan te blijven denken, het te blijven ontwikkelen en toe te passen. Regelmatig ‘Onderhoud’ is dan een uitstekend idee.

Wil je Mindfulness voor jezelf levend houden schrijf je dan nu in voor de Mindfulness APK:
Dit zijn 3 ochtenden verdeeld over een periode van 3 maanden waarin je met een kleine groep lekker met Mindfulness aan de slag gaat.
Naast het onderhouden van je vaardigheid biedt dit traject je ook veel verdieping en ervaar je de verschillende aspecten en toepassingen van Mindfulness.
Samen met anderen hiermee bezig zijn is bovendien vaak extra stimulerend en verrijkend.
Er is specifiek voor een ochtendtraining gekozen zodat je in de middag Mindfull aan het werk kan en meteen gebruik kunt maken van de positieve effecten.
Ook wordt je in de periodes tussen de trainingsochtenden gestimuleerd en gemotiveerd om Mindfulness in je dagelijkse werk toe te blijven passen.

Data:
Dinsdag 24 januari 2017
Dinsdag 21 februari 2017
Disdag 21 maart 2017

Focussen en gefocust blijven

Posted op 4 augustus 2016 - Tocoteam

Focussen en gefocust blijven

Als je vaak moeite hebt om geconcentreerd te blijven omdat je smartphone de aandacht blijft trekken of omdat je collega’s om je heen druk aan het praten zijn, dan zijn onderstaande tips erg handig om je te kunnen blijven focussen op je werk. Je kent het wel, je zou eigenlijk moeten werken, hard studeren in de universiteitsbibliotheek of gewoon je huiswerk moeten zitten maken. Maar die telefoon ligt daar steeds in je blikveld. Niet dat er meldingen binnen zijn gekomen, maar toch, misschien is er wel iets op Facebook gebeurd, staan er nieuwe foto's in je Instagram timeline of is er net een interessant bericht op Twitter binnengekomen. En laten we niet vergeten de stroom mailtjes die maar binnen blijven komen. Dat mag je natuurlijk allemaal niet missen! Je omgeving werkt ook niet mee. Op de kamer waar je een plekje hebt gevonden om te kunnen werken hebben ze net besloten de sportzomer eens grondig door te nemen. Kortom genoeg verstoring om je focus kwijt te raken.

Wat kun je doen? Zet je telefoon even op stil. Om je echt geconcentreerd en gefocust te kunnen laten werken en het gebruik van je smartphone een tijd stil te leggen is de app Forest ontwikkeld. Met de app plant je een boom in je eigen bos die net zolang groeit als de Forest-app geopend blijft. Stel: je hebt behoefte om even twee uur lang door te werken zonder verstoringen door de telefoon, dan open je Forest en stel je in dat je de komende 120 minuten door wilt werken. Als je je keurig aan de tijdinstelling houdt dan groeit er een boom in je bos en uiteindelijk zal je een bos kunnen aanleggen. Open je binnen de ingestelde tijd toch je telefoon dan zie je in een rap tempo je bos afsterven.

Niet alle verstoringen komen uiteraard door je telefoon. Veel wordt ook veroorzaakt door een niet efficiënte dagindeling of planning.
Deel je werkzaamheden in op basis van de benodigde hoeveelheid concentratie. Plan maximaal 1 super focus taak in per dag. Werk hier direct in de ochtend aan, zodra je begint. Doe dit een uur tot maximaal anderhalf uur. Zorg dat je in een omgeving bent waarin je super gefocust kan werken. Neem daarna pauze. Strek je benen, strek je lichaam en doe dan de werkzaamheden die nauwelijks focus van je vragen. Lees je mail of maak een praatje met je collega’s.
Heb je nog een super focus taak, plan die dan in na de lunch. Opnieuw, werk er geconcentreerd maximaal 90 minuten aan en ontspan daarna weer. Je zult zien hoeveel werk je kunt verzetten in deze, ogenschijnlijk korte tijd.

Breng je gedachten tot rust met behulp van yoga en meditatie.
Hoe rustiger het in je hoofd is, hoe gemakkelijker het is om te focussen. Mindfulness kan je hier heel goed bij helpen.

Oefen Nee te zeggen.
Door de volgende yogaoefening help je jezelf bij het nee zeggen. Beweeg je hoofd van links naar rechts. Adem in terwijl je naar links draait, adem uit terwijl je naar rechts draait. Ja, je schudt tijdens deze oefening bewust ‘NEE’. Door dit regelmatig te doen, zul je merken dat je gemakkelijker nee zegt en op die manier blijf je meer gefocust op de dingen die je wel wilt.

Zet je hoofdtelefoon op
Werk je in een flex omgeving met gebabbel van collega’s rond jou, geroezemoes van telefoongesprekken e.d.? Bescherm jezelf tegen al deze afleidingen met je hoofdtelefoon om je beter te kunnen focussen. Je hoeft er niet noodzakelijk mee naar iets te luisteren. Ten slotte wil je de telefoon of je collega nog kunnen horen. Maar als je even ongestoord wil werken kan je ook eens een app zoals Coffitivity of Focus@Will uitproberen. Het is ook mogelijk met spotify en afspeellijst te kiezen in de categorie focus.

Wees eens “onbereikbaar”
Niet elk telefoontje is zo dringend. Je kan je telefoon afzetten, stil zetten of op voicemail zetten op het moment dat je echt al je aandacht nodig hebt. Sommige mensen maken op het werk onderscheid tussen “niet storen”-tijd en “open deur tijd”, bijvoorbeeld in hun agenda of via een symbool/teken op hun bureau. Wanneer anderen dat weten en respecteren kan je doorwerken zonder gestoord te worden.

Goed ontbijt
Het beste is om je dag te beginnen met een vezelrijk ontbijt, zoals havermout. Of een ontbijt met veel proteïnen, zoals eieren. Laat cornflakes, mueslirepen of donuts ‘s ochtends liggen, de kans is namelijk groot dat je na zo’n ontbijt vol ‘valse’ suikers rond een uur of 10 alweer instort.

Notitieboekje op tafel
Vaak bedenk je tussentijds zaken die je ook nog even moet doen. Dat is bijvoorbeeld dat je nog iemand moet mailen, iets aan iemand moet vragen, dat soort dingen. Natuurlijk kun je het gelijk doen, het kost niet veel tijd. Echter je loopt het risico snel afgeleid te zijn. Als je één mail wilde beantwoorden, zit je opeens je hele mailbox te doen. Daarom is het beter dat soort dingen direct in een notitieboekje op te schrijven dat altijd opengeslagen naast je ligt. Dat soort dingen kun je dan in je pauzes doen.

Hoe houd ik mijn vakantiegevoel vast?

Posted op 29 juli 2016 - tocoteam

Hoe houd ik mijn vakantiegevoel vast?

• Concentreer je op leuke dingen – positieve dingen van de dag.
• Houd het vakantietempo aan – ontspan je eerst na het werk voordat je gaat koken
• Geniet en eet wat uitgebreider en rustiger / neem er de tijd voor.
• Begin je eerste werkdag na de vakantie rustig en zonder afspraken.
• Geniet van je lunch. Het is weer is vaak lekker om er even tussenuit te gaan.
• Ga aan de slag met je vakantie ideeën.
• Maak je week minder voorspelbaar. Verrassingen geven je inspiratie.
• Laat de tijd los. Vergeet een dag je horloge en leef op je gevoel van tijd.
• Durf niets te doen. • Begin de dag positief en met iets leuks.
• Doe het onverwachte. Neem eens een andere route naar het werk.
• Maak het simpel door een overzicht te maken van maximaal 3 dingen die je die dag wil gaan doen. Vergeet die lange to – do lijstjes.

Japanse tuin in Clingendael

Posted op 11 mei 2016 - tocoteam

De Japanse tuin in Clingendael is helaas weer gesloten.

Een beperkte periode in het voorjaar en in het najaar is de beroemde Japanse tuin in Clingendael open. Geniet van de prachtige azalea's en rododendrons die in het voorjaar in bloei staan.
Naast de geuren is het een oase van rust. De tuin is van 8 tot en met 23 oktober weer open.
Tip: Ga niet op zterdag of zondag,  maar kies een moment aan het einde van de dag. De tuin is tot zonsondergang open.
Meer informatie is te vinden op http://www.denhaag.nl/japansetuin/

Hoe maak je een high performance team?

Posted op 21 april 2016 - Hans Riebroek

Help uw team stress en burnout te voorkomen,
In Harvard Business Review van januari 2016 schreef Rich Fernandez een interessant artikel over dit onderwerp.

In zijn artikel geeft hij aan dat het moeilijk genoeg is je eigen stress te beheersen. Maar hoe kun je als manager je teamleden helpen hun stress en burnout klachten te voorkomen?
Het werk wordt steeds veeleisender en complexer. We werken in een 24 / 7 omgeving. We werken op plekken waar veel van ons wordt gevergd.
Fernandez heeft in zijn tijd bij Google zich gefocust op de persoonlijke groei en ontwikkeling van de medewerkers om ze weerbaarder te maken. Het doel was dat de managers zorgden voor “gezondste, gelukkigste en meest productieve arbeidskrachten van de wereld”. Investeren in persoonlijke groei is het eerste wat er moet gebeuren. Hiermee ontketen je creativiteit.
De manieren waarop dit gebeurde waren niet tijd of budget gebonden. Wel leverden zij de basis voor een grotere veerkracht en doeltreffendheid van de medewerker. Wat kan een manager doen?
1.    Zorg dat je medewerkers de tijd nemen om los te komen van het werk. Het “Always – on”, “multitasking” zijn zaken die de creativiteit doden en het maakt ons ongelukkig. De tijd voor herstel is beperkt en we slagen er niet meer om productief te denken. Een mooi voorbeeld zijn atleten. Zij rusten en plannen herstel tijd voordat zij aan de volgende prestatie beginnen.
2.    Train de hersenen om te kunnen gaan met chaos.  Mindfulness is een goede manier om onze focus te verbeteren.
3.    Benadruk “monotasking”  voor een betere focus. Multitasking bestaat niet en is een sprookje. Het verdubbelt in ieder geval het aantal fouten dat er gemaakt kan worden.  Managers moeten zich richten op resultaatgerichtheid, een – op - een prioriteiten stellen, afspreken van mijlpalen en zich richten op de belangrijke zaken en deze niet verwarren met de dringende zaken.
4.    Richt je op empathie en mededogen voor je medewerkers.
 
Fernandez toont verder in het artikel aan dat onderzoek heeft aangetoond dat persoonlijke ontwikkeling van de medewerker tot een betere inzet en prestatie leidt. Het team profiteert hiervan en ontwikkelt zich uiteindelijk tot een “high performance” team.
Dus managers aan de slag en begin met een dag Mindfulness als eerste stap om weer rust in ons gehaaste en overgeprikkelde leven te krijgen.

Hoe blijven ouderen scherp?

Posted op 16 maart 2016 - Tocoteam

Hoe blijven ouderen scherp?
                                             
Betekenisvol werk of het doel van de taak. Oudere werknemers moeten begrijpen waarom ze het werk doen en welke bijdrage het levert aan het geheel. Dit is een belangrijke voorwaarde voor oudere werknemers om aan het werk te blijven.
Erkenning staat voor gewaardeerd worden voor de bijdrage die je levert. Ook hier geldt dat waardering een reden is voor ouderen om aan het werk te blijven.
Uitdaging is wanneer werknemers hun talenten en kennis kunnen gebruiken en deze verder kunnen ontwikkelen. Uitdagend werk doet een beroep op je nieuwsgierigheid en creativiteit.
 
Uitdaging is wanneer werknemers hun talenten en kennis kunnen gebruiken en deze verder kunnen ontwikkelen. Uitdagend werk doet een beroep op je nieuwsgierigheid en creativiteit.
Leerwaarde van werk betreft de ontwikkelingsmogelijkheden die in de werkomgeving van werknemers aanwezig is. Ontwikkeling en scholing zijn voor ouderen de belangrijkste reden om aan het werk te blijven.
 
Helaas merken oudere werknemers deze positieve aspecten te weinig in hun werk. Vaak is het juist omgekeerd en krijgen alleen jongere medewerkers de kans zich te ontwikkelen. De oorzaak kan het negatieve beeld zijn dat organisaties van ouderen hebben.
 
Wat te doen?
 
De deficientiehypothese. Gaat uit van een boogvormig verloop van iemands fysieke en geestelijke vitaliteit gedurende de levensloop. De zogenaamde biologisch / psychologische parallelcurve. Deze curve heeft eeuwenlang symbool gestaan voor de opgang in jongere levensjaren en neergang in de oudere, die voor iedereen onvermijdelijke op vergelijkbare wijze zou verlopen.
De onderbouwing van deze theorie klopt niet maar is wel een eigen leven gaan leiden. Dit heeft tot gevolg dat er bij ouderen een negatieve zelfattributie leeft en dat deze ook bij managers voorkomt.
De inzetbaarheidverschillen tussen generaties worden steeds groter. Ouderen zijn gemiddeld genomen lager opgeleid terwijl jongeren steeds meer hoger onderwijs hebben genoten.
Het arbeidsaanbod is verschoven van neer repeterende operationele arbeid in de industriële sector naar meer langcyclische kennisintensieve functies in de dienstverlening. Beroepsbeoefenaars in deze laatste sector genieten meer scholingskansen dan mensen uit de eerste beroepsgroep.
Inzetbaarheid van ouderen wordt dan ook in belangrijke mate bepaald door hun opleiding en ervaring.
Jongeren scoren over het algemeen hoger op de “fluid intellegence” dat wil zeggen het vermogen om formele problemen op te lossen waarbij het snel combineren van nieuwe gegevens van belang is.
Ouderen bleken gemiddeld hoger te scoren op “crystalliazed intelligence” dat wil zeggen het vermogen om complexe, levensechte problemen op te lossen waarbij het inzicht in en de integratie van culturele contextfactoren van belang zijn.
 

interview met Ronald Rolvink

Posted op 16 maart 2016 - Hans Riebroek

Interview in januari 2016 met Ronald Rolvink. Manager van Health Spa in Den Haag.


Ronald loopt over van ideeën hoe bedrijven er voor kunnen zorgen / kunnen stimuleren dat hun medewerkers gezond, fit en vitaal blijven.
Ronald doet er alles aan om zijn ideeën uit te dragen en doet dit bij bedrijven, medici en de politiek. Helaas zoals hij zelf zegt:“niet met het door hem gewenste gevolg”. Dit wil niet zeggen dat het slecht gaat met de aandacht voor gezondheid maar het kan veel beter. Naar de mening van Ronald is er en opmerkelijke ontwikkeling in de kijk op gezondheid. De WHO heeft deze kijk  door de jaren al flink aangepast. Voor 1948 was het de absentie door ziekte en vanaf 1948 is er een duidelijke vooruitgang in de benadering dat naast absentie door ziekte er ook een nadruk komt te liggen op fysieke en geestelijke gezondheid in combinatie met sociaal en maatschappelijk welzijn. Ronald heeft hierin de definitie nog wat verder gespecificeerd en de verbinding gemaakt tussen de kijk op gezondheid in relatie tot gedrag en leefstijl. Uiteindelijk gaat het om balans tussen rust, voeding en inspanning en de balans tussen privé en werk. Juist die balans zorgt ervoor dat er duurzame inzetbaarheid en productiviteit ontstaat. Het is daarom ook interessant om organisaties te helpen met meer gezondheidsgericht werken. Binnen organisaties kijk je dan ook naar veiligheid, educatie en persoonlijke ontwikkeling.  

Ronald is van mening dat werken aan je conditie niet alleen het regelmatig trainen op verschillende apparatuur in de sportschool is, het is meer. Hij werkt ook aan zaken als timemanagement, nemen van voldoende rust en slaapgewoontes, eetgewoontes en ga zo maar door.

Aandacht voor vitaliteit levert bedrijven fitte, actieve medewerkers die lekker in hun vel zitten en ook nog eens een stuk productiever zijn. Er is hier een maar van toepassing. Het moet geen eenzijdig verhaal zijn van eisen aan de medewerkers door het bedrijf. Nee je moet investeren en medewerkers mogen er ook van meegenieten en er voordeel bij hebben. 
Een belangrijk aspect is educatie. Houd je medewerkers bekwaam. Dit sterkt ze in waar ze goed in zijn. Ga niet te veel sleutelen aan de zwakke punten maar verruim de sterke punten van de medewerkers.
Ronald pleit voor een gezonde mix van jongere en oudere medewerkers. De een brengt nieuwe technieken en inzichten mee en de ander ervaring. Door de inbreng van beiden kom je verder.
Dit pleit er dan ook voor om ouderen actief in te blijven zetten. Stop met het ontzien beleid. Benut de ervaring en vorm effectieve teams waar mensen zich in thuis voelen en waarin zij een waardevolle bijdrage kunnen leveren.
Dit is de uitdaging voor de ondernemer/ Zorg dat je door middel van curatieve, preventieve en educatieve acties je medewerkers vitaal houdt en er voor zorgt dat zij goed inzetbaar blijven.

Hoe houden we jong en oud vitaal?

Posted op 14 maart 2016 - Hans Riebroek

Van negatief gericht op het voorkomen van ziekte en uitval naar positief gericht op het bevorderen van welzijn, employability en gezondheid.
In plaats van de nadruk te leggen op negatieve uitkomsten van het werk, zoals werkstress, arbeidsongeschiktheid, uitval, burn-out en andere psychische klachten geeft vitaliteitmanagement juist aandacht aan het bevorderen van gezondheid en welbevinden en aan de omstandigheden en randvoorwaarden die dat ondersteunen en versterken.
Het uiteindelijke doel is om op deze manier optimaal functioneren en langer doorwerken mogelijk te maken.
 
Wat kunnen we doen?
            Curatieve interventies zijn nodig wanneer de vitaliteit al is aangetast. Hierbij staat herstel centraal. Maatregelen hebben betrekking op het verzachten en verminderen van de gevolgen van verminderde vitaliteit, werkvermogen en employability.
            Preventieve interventies zijn nodig om verminderde vitaliteit, werkvermogen en employability te voorkomen en zijn vaak op risicogroepen gericht.
            Amplitie is gericht op het actef bevorderen van het psychisch welbevinden van werknemers
 
Amplitie is nieuw in deze benadering. Als werkgever creëer je een positieve werksituatie waarin de medewerker zelf kan zorgen voor een goede balans tussen stress en energie. Met als gevolg bevlogenheid, welbevinden en energie. En een werkklimaat waarin medewerkers productiever en met meer tevredenheid werken.
 
Wat zijn dan die positieve werkkenmerken die vitalisering verruimen?
De beleving van vitaliteit wordt versterkt wanneer er meer tegemoet wordt gekomen aan iemands behoefte aan autonomie, competentie en sociale verbondenheid. Zelfverwezenlijking, zelfvertrouwen en tevredenheid met het leven zijn voorbeelden van factoren die de vitaliteit kunnen bevorderen. Vitaliteit wordt ook in verband gebracht met de intrinsieke motivatie. Het vermogen om nieuwe dingen te gaan doen of uitdagingen te zoeken om de eigen capaciteiten te gebruiken of uit te breiden.
Hulpbronnen hierbij zijn alle fysieke, sociale en organisatorische aspecten van het werk die bijdragen aan het realiseren van de taakstellingen, die de daarmee verbonden werkeisen verminderen en die persoonlijke groei en ontwikkeling stimuleren.
Voorbeelden zijn steun van collega’s en autonomie om zelf het werk in te delen. Zij bevorderen niet alleen de intrinsieke motivatie maar dragen ook bij aan de gezondheid en de bevlogenheid van werknemers.
 

Hoe staat het met de vitaliteit in de Nederlandse organisaties?

Posted op 12 maart 2016 -

In het in opdracht van Schouten en Nelissen verrichtte onderzoek Votality Connected uit 2015 komt het volgende naar voren: 

vitaliteit in Nederlandse organisaties
Branche Niet Vitaal Neutraal Vitaal
Zakeijke dienstverlening 26% 58% 16%
Financiële Instellingen 29% 56% 15%
Onderwijs 23% 63% 14%
Zorg en Welzijn 26% 61% 13%
IT en Communicatie 34% 55% 11%
Groot - en detailhandel 30% 60% 10%
Industrie 34% 57% 9%
Overheid, openbaar bestuur 39% 52% 9%

We kunnen op basis van deze uitkomst voorzichtig concluderen dat er nog genoeg te doen is op het gebied van vitaliteit.

Generatiekloof 2.0

Posted op 10 maart 2016 - Tocoteam

In voorgaande blogs hebben we het gehad over de omgekeerde generatiekloof. Nu de babyboomers massaal de organisaties aan het  verlaten zijn ontstaat er een nieuw probleem. Doorwerken tot 67 jaar wordt een nieuwe uitdaging waar jong en oud mee te maken krijgt. Niet alleen de ouderen moeten 2 jaar langer doorwerken, maar ook jongeren hebben het vooruitzicht dat zij met een flexibilisering van de pensioenleeftijd te maken krijgen. Waar gaat na 2020 de pensioenleeftijd naar toe verschuiven?
Zijn organisaties ingesteld om ouderen gezond en gemotiveerd aan het werk te houden? Een vraag die wij gerust negatief kunnen beantwoorden. Organisaties zijn gewend vanuit het verleden ouderen met pre-vut, vut, flexpensioen ed te sturen. Met andere woorden werknemers ouder dan 62 jaar kwamen slechts in een beperkt aantal beroepen voor. Nu moet de organisatie haar beleid gaan aanpassen en van een vervroegd uittreden om te buigen in een vitaal aan de slag blijven met vitaliteitmanagement.
 
Hoe ziet vitaliteitmanagement er dan uit?
Vitaliteitmanagement is beleid dat is gericht op het bevorderen van vitale oudere en jongere werknemers in een vitale organisatie.
Het gaat dan om alle activiteiten die organisaties ontplooien om hun werknemers te stimuleren tot gezond en productief langer doorwerken en het behouden van plezier in het werk.
 
Vitaliteitmanagement geeft een andere invalshoek. Van negatief gericht op het voorkomen van ziekte en uitval naar positief gericht op het bevorderen van welzijn, employability en gezondheid.
In plaats van de nadruk te leggen op negatieve uitkomsten van het werk, zoals werkstress, arbeidsongeschiktheid, uitval, burn-out en andere psychische klachten geeft vitaliteitmanagement juist aandacht aan het bevorderen van gezondheid en welbevinden en aan de omstandigheden en randvoorwaarden die dat ondersteunen en versterken.
Het uiteindelijke doel is om op deze manier optimaal functioneren en langer doorwerken mogelijk te maken.
Met deze ontwikkeling gaan jong en oud hand in hand. Beiden hebben belang bij een goed vitaliteitbeleid.
 

Meditatie en Zen

Posted op 1 februari 2016 - Ramon Rollfs Of Roelofs

Om te voelen dat je leeft, heb je aandacht nodig. In sport, spel, samenwerkingen, gezelligheid, creativiteit en in het delen van liefde en leed. Een gezonde vorm van aandacht geeft levenskracht. Vitaliteit. Aandacht maakt iets, iemand of jezelf groter. Niet egocentrisch, maar exact het tegenovergestelde: verbonden. Het geeft ruimte en kent waarde toe, of juist niet. Om verbinding te maken met wat ik altijd noem onze ware aard moeten we oefenen. Maar hoe oefenen we ware aard? Wat is ware aard? En waarmee moeten we oefenen? 

Oefenen om tot onze aard of de actualiteit te komen kan op veel manieren, zoals alle rivieren naar zee stromen, de zee zijn. Persoonlijk heb ik dit geleerd d.m.v. de zen-methode. Yoga en mindfulness vulden goed aan, maar Zen stelt mij in staat de werkelijkheid te ervaren exact zoals die is. 

Voorbeeld: ik heb mij voorgenomen om de wc schoon te maken. In gedachten of gevoelens stribbelt er iets tegen om die wc schoon te maken. Ik zou veel betere dingen kunnen doen: appen, lezen, babbelen, enz. Iets in mij wil niet schoonmaken. Het heeft hele andere ideeën over de actualiteit, dan ik mij heb voorgenomen te doen. Dat zou dus betekenen dat er twee of drie of tien personen in mij zitten die mij (..) op andere gedachten proberen te brengen. Hoe kan dit, ik ervaar toch enkel mijzelf?

Gedurende een heel groot deel van ons leven brengen we tegenstribbelend en mokkend door. Je zou kunnen stellen dat we een groot deel van de dag dualistisch doorbrengen, zonder aanwezig te zijn in dit moment. Wanneer we even stil staan, dan gaan we zien dat deze gedachten of gevoelens luchtkastelen zijn. We praten onszelf vanalles aan. Die gedachten of gevoelens zijn niet echt, behalve als wij willen dat ze echt zijn. 

Zodra we gaan oefenen om aanwezig te zijn in het moment, dan gebeurt er iets wonderlijks: we worden wakker geschud, voelen positiviteit en zien dat dit ogenblik en de actie van wc schoonmaken exact goed is zoals het is. En dat de aap in ons hoofd ons telkens probeert af te leiden van waar we mee bezig zijn, van wat we ons voornemen, van wie we zijn en van wie iemand anders daadwerkelijk is. Op deze wijze zijn wij niet gelukkig en maken we anderen meestal ook niet gelukkig. 

Onze ware aard is non-dualistisch, ondeelbaar, niet twee, eenheid. Enkel door stil te observeren kunnen we dit daadwerkelijk gaan zien. Daarom oefenen we.

Opzoek naar meer informatie?